Ocak 01, 2012

Pride of Nations İncelemeleri Bölüm 2 - Diplomasi ve Kriz

II. BÖLÜM - DİPLOMASİ VE KRİZ

Oyunda klasik diplomasi sisteminin yanında bir de daha önce hiç görmediğimiz bir "kriz masası" var. Biraz heyecan yaratmak için önce klasik diplomasiden bahsedeceğim. Diplomatik seçeneklerimiz diğer oyunlardan çok değişik olmasa da yeni eklenen "gezi" seçeneği çok güzel olmuş. Eğer bir ülkeyle ilişkinizi ilerletmek istiyorsanız, artık hediye vermek yerine gezi düzenleyebiliyorsunuz. Tabi karşı tarafın bunu kabul etmesi lazım.

Osmanlı oyunumda ilk gezimi Britanya'ya yapmak istedim fakat gelen cevap ilginçti, yönetim şeklimi uygunsuz bulduklarından bu isteğimi reddettiler! Bu aşağılamadan sonra Prusya'ya da aynı isteği yolladım ama onlar da "müttefiğimle aran iyi değil" diyerek beni geri çevirdiler. Evropa'dan istediğimi alamayınca İran'a gezi yapmak istedim ama bu sefer de farklı bir cevap geldi, toprakları üzerinde hak iddia ettiğimiz sürece bizimle görüşmek istemiyorlardı. Osmanlı'nın yalnızlığını çok iyi yansıtmışlar.

Gelelim "kriz masasına". Oyunda büyük devletler arasında kriz çıkabiliyor ama hemen savaş açma gibi bir şansınız yok çünkü ekonomiye inanılmaz yük biniyor. Buna ileride değineceğim. Silahlar konuşmadan önce medeniyet gereği anlaşamayan taraflar masaya oturuyor. Oyunda gördüğüm ilk kriz "Rus-İngiliz" kriziydi. Krizin nedenini bilmemekle beraber, yaptıkları toplantının sonuç raporu bana da geldi.

Resme sağ tıklayıp yeni pencerede açıp tam boyutunda görebilirsiniz.

Üst taraf: Solda Britanya Kraliçesi ve Kralı'nın resimleri sağdaysa Rus Çarı'nın resmi var. Ortada toplantın sonucu yazıyor.
Orta bölüm: Yeşil alan 6 parçaya bölünmüş durumda ve her bölümde 2'şer kart var ve her iki kart 1 oturum anlamına geliyor. Soldaki kart İngiliz hamlesi, sağdaki Rus. Kartların altındaki simgelerin üzerine geldiğinizde hangi tarafın diğer taraftan ne kadar prestij kazandığını görüyorsunuz. Kriz 3 oturumda aşılmış. Ve üst tarafta belirtildiği üzere Rusya 948, Britanya ise 56 prestij kazanmış. Sonuç raporunda krizin iki tarafın birbirleri ile olan kötü ilişkileri sonucu patlak verdiği yazılmış.
Sağ taraf: Bu oyuklu kutuya tıkladıkça bir sonraki oturuma geçiyoruz.
Sol taraf: Kutu şeklinde görülen şeyin üstüne tıkladığımızda bir önceki oturuma gidebiliyoruz.


Oynayın oynatın. Bir sonraki bölümde ekonomi kısmını anlatmaya çalışacağım. Gerçi oyunun bu kısmında biraz sorun var gibi ama, çok büyük bir şey değil.

Hiç yorum yok: