Ocak 23, 2012

Savaşın Akışını Değiştiren 10 Çarpışma Bölüm 4



[4] Britanya Hava Muharebeleri

[3] Trafalgar Deniz Muharebesi


4 - BRİTANYA HAVA MUHAREBELERİ


Tarihin en şanlı hava muharebelerinden biri olan Britanya Hava Muharebeleri, Britanya Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin Hermann Goering komutası altındaki Nazi Luftwaffe’ye karşı; Britanya Adaları’nı korumak ve Batı Avrupa’yı olabildiğince uzun süre elde tutmak için üç buçuk ay bayunca, 10 Temmuz’dan 31 Ekim 1940′a kadar tek grup halinde savaşmasıdır. Britanyalıların toplam 1,963 uçağına karşın Almanların 4,074 uçağı vardı. Fakat Britanya o dönemde dünyanın en gelişmiş radar sistemine sahipti. İngilizler bu sistemi yaklaşan düşmanın nitelik ve niceliklerini saptamak için kullanıp, ona göre hareket etmişlerdi.

Hernann Goering
11 Ağustos’a kadar, Alman uçakları Birleşik Krallık Hava Kuvvetleri'ni (bundan sonra RAF) Britanya kıyı şeridindeki hava limanlarını bombalayacak kadar geriye itmişti. RAF'ın uçakları oldukça zayıft; ama buna rağmen kaçmayı reddettiler ve hava limanlarını savunmak için çaresizce savaştılar. 6 Eylül’de, RAF muharebeyi oldukça kötü bir şekilde kaybediyordu. Luftwaffe’nin yapması gereken tek şey kalan Britanya hava limanlarını da bombalamatı. Ama Hitler üzerindeki baskıya daha fazla dayanamadı ve planlarını değiştirdi. Yeni hedef Londra’ydı. Hitler Britanya halkının moralini yerle bir etmek istiyordu.

Londra'nın bombalanması, Almanlar'ın kaderini beklenmedik şekilde değiştirdi. O günlerde Londra halkı ve Britanya üzerinde yarattığı etki kuşkusuz büyüktü ama daha önemlisi, Luftwaffe'nin bu gereksiz uğraşı, çok değerli zamanlarına mal oluyordu. Luftwaffe şehri bombalarken İngilizler yeni uçak pistleri kuruyor, var olanlarıysa tam kapasiteyle kullanmaya başlıyorlardı. Kısa sürede toparlanan RAF uzun süren hava işgalini ünlü Spitfire uçaklarının da yardımıyla kırmayı başardılar. Sadece bununla da kalmadılar, kendi hava sahalarında düşürdükleri uçaklar sayesinde Alman şehirlerini de savunmasız bıraktılar. Üçüncü İmparatorluk'un sanayi kentlerinin teker teker düşmesinin en büyük nedeni belki de Britanya Hava Muharebeledir.

İngiliz Spitfire uçakları. Üstteki resimdeyse Junkers Ju 88 görülüyor.

Almanlar zaferin olanaksızlığını anladıktan sonra Hitler’in Britanya’yı işgal etme planları suya düşmüştü. Sovyetleri işgal etmeyi hala istese de, savaşı asla istediği gibi tek cepheye indiremedi ve hem Britanya’yı hem de Sovyetler’i aynı anda yenme planları suya düştü.



3 - TRAFALGAR DENİZ MUHAREBESİ



Pierre Villeneuve
Napolyon tarihin en büyük generallerinden biri olsa da Fransız Donanması ile hiç bir işi olmamıştır. Napolyon bu işi 21 Ekim 1805′te zamanın en iyi donanması kabul edilen Britanya Kraliyet Donanması’nı Trafalgar Burnu'nda karşılayacak olan, Fransız ve İspanyol gemilerini kontrol eden Pierre Villeneuve’e bırakmıştır.

Çarpışmadan önce Britanyalıların 27 hat gemisine karşın Fransız ve İspanyolların toplam 33 kombine gemisi vardı. Bu gemilerin her biri 100 top taşırdı ve sadece bir gemi, bir ordunun bütün kara kuvvetlerinden daha kuvvetliydi ve yalnızca birkaç yüz feetlik bir alan kaplıyordu. Bu gemilerin savaştaki kuralları, diğer bir gemiyle yan yana gelerek elde ne var ne yoksa düşmanın üstüne ateşlemekti. Bu içlerinden biri batana kadar sürerdi.

Ama Amiral Nelson’un doğru tahminlerine göre Fransız ve İspanyol gemileri, Britanyalıların kullandığı çakmalı toplara karşın hala eski moda fünyeli toplar kullanıyordu. Bu toplarda hedef tutturmak bilhassa zordu. Zira, topçu ilk olarak fünyeyi yakmalı ve sonra da fünyenin baruta ulaşmasını beklemeliydi. Bütün bu süre zarfında karşınızdaki geminin hareket ettiğini ve dalgaların gemiyi yalpalattığını da unutmayın!

Nelson’un donanması düşmana doğru yaklaşırken bir kaç önemsiz isabet aldı. Ama yeterince yaklaştıklarında ortalığı cehenneme çevirdiler. Her Britanya gemisi kendine bir düşman seçerek, karşısındaki gemiye dik açıyla (T formasyonu) durdu ve ateş açtı. Nelson bir Fransız keskin nişancısı tarafından vurulsa da donanması düşman hatlarını yardı ve düşmanı parça parça yok etti. İspanyol komutan Federico Gravina ölümcül bir yara aldı, Fransız amiral Villeneuve ise canlı ele geçirildi.

"T" formasyonu

"T" formasyonunun özelliği, eğer geminiz üstteki gemi gibiyse gemideki bütün topların yarısını (gemini sağında ve solunda eşit miktarda olduğunu varsayarsak) düşmana doğrultabilirsiniz. Öte yandan duruşunuz alttaki gemi gibiyse ateş alanınız ve gücünüz çok düşüktür.

Lord Nelson
Britanyalılar bu çarpışmada hiç gemi kaybetmedi. Karşılarındaki donanmadansa 1 gemi batırıp 21 gemi ele geçirdiler. Ele geçirilen gemiler oldukça kullanışlıydı ve batırılmaları büyük bir ayıp olurdu. 7,000 İspanyol ve Fransız denizci ele geçirildi, 3,200′ü öldürüldü. Buna karşın sadece 458 Britanyalı öldü.

Bu galibiyet Britanya Kraliyet Donanması tarihindeki en net zaferlerden biridir. Geri kalan bütün zaferler Trafalgar ile mukayese edilmiştir. Bu yenilgiden sonra bütün Napolyon Savaşları boyunca Fransız ve İspanyollar, Britanya’ya tehdit oluşturacak bir donanma daha toplayamadı.

Hiç yorum yok: