Ocak 01, 2012

Pride of Nations İncelemeleri Bölüm 1 - Genel Bakış



BÖLÜM 1 - GENEL BAKIŞ



Yapımcı Firma: AGOD
Dağıtıcı Firme: Paradox
Türü: Turn Based Strategy


Oyunumuz tipik bir AGEOD oyunu, yaklaşık aynı dönemde geçen Victoria I-II'den farklı olarak burada sadece ticaretle değil, nasıl desek, her şeyle uğraşıyoruz. Oyunun arayüzü Rise of Prussia'ya çok benziyor, hatta neredeyse aynı. Fakat bütün Dünya'yı kapsıyor ve dönemin süper güçleri -ve adayları- olan Büyük Britanya, Fransa, Prusya, Avusturya, ABD, Rusya, Japonya, İtalya, Belçika ve son patchle dahil olan Osmanlı oynanabilir ülkeler arasında. Belki ilerleyen zamanlarda yeni devletler de eklenebilir, zira dediğim gibi Osmanlı son yama ile oynanabilir hale gelmişti.


Oyunun arayüzü oldukça güzel.

İlk satırda da bahsettiğimiz gibi, oyunda neredeyse her şeyle uğraşıyoruz. Bu nedenle oyun çok derin, tam üzerinde oturup düşünmelik. Zira ne Europe Universalis gibi her yere ordu yığabiliyorsunuz ne de Hearts of Iron gibi 5-6 ticari maddeyle uğraşıyorsunuz. Oyun kıt kaynakları en iyi şekilde kullanmak üzerine kurulmuş ve devletler bu kıt kaynakları ele geçirmek için türlü yolları denemek zorunda. İster savaşırsınız ister diplomasinin gücünü kullanırsınız. Ama en iyi yol bunların ikisini beraber kullanmak.


Osmanlı'nın oyundaki durumu. Başta I. Abdülmecid Han var ve resminin hemen altında da
yönetici yetenekleri. Ülke mutlak monarşiyle yönetildiğinden yardımcılar kısmında büyük bir çarpı işareti
 ve yetenek bonusu olarak da sadece 1 puan var. Alttaki karelerse ülkenin politikalarını gösteriyor.

Oyunun işleyişine ileriki bölümlerde giriş yapacağım ama şimdi biraz grafiklerden bahsedelim. Grafikler böyle bir oyun için iyi hatta üst seviyede. Renkler canlı ve harita göz yormuyor aksine sade ve güzel olmuş. Paradox oyunlarından sonra büyük bir değişim. Özellikle askerlerin detay kartlarındaki resimler çok hoş ve üzerlerinde uğraşılmış.

Soldaki atlı resmi Osmanlı'nın hafif süvarilerine ait. Birlik isimleri de gerçekçi.

Oyunun performansına gelirsek, kötü. Eğer sisteminiz iyi değilse akıcı bir oyun beklemeyin. Zira 4 çekirdekli 3.2 GHz işlemci ve 8 GB RAM ile ben dahi akıcı olarak oynayamadım. Umarım ileriki yamalarda bu sorunu çözeceklerdir.

İlk bölümün sonuna geldik. Bir sonraki bölümde diplomasiden bahsedeceğim.



2 yorum:

Erkan dedi ki...

Çok güzel bir tanıtım olmuş.Bir kaç sorum olucak bu oyunun türkçe yamasının linki varmı vede osmanlı ile oynamak için bir pack linki ?

Herr Marschall dedi ki...

Oyunun Türkçe yaması yok, ülkemizde pek tutulmadı oyun. Kaldı ki yurt dışında da kemik kadro dışında bu tür oyunları oynayanlar çok az.
Osmanlı ile oynamak için bir pack gerekmiyor.